Omniam ad maiorem Dei gloriam!
Omniam ad maiorem Dei gloriam!

Francouzi a Italové demonstrují na podporu rodiny - a co my, legionáři?

08. října, 2014události

 

7.10.2014 

Francouzi a Italové manifestují na podporu rodiny

Paříž/Řím. Půl milionu lidí minulou neděli prošlo francouzským hlavním městem a nejméně třicet tisíc manifestantů defilovalo v Bordeaux na protest proti pronájmu dělohy, umělému oplodnění bez otce a šíření genderové ideologie ve školách. Pokojný průvod organizovala asociace Manif pour tous. Jak referuje francouzský korespondent italského listu Avvenire, v průvodu byly jako obvykle přítomny všechny generace, lidé různých politických názorů, geografického původu a náboženských vyznání. Mnohé rodiny se do manifestace zapojily vůbec poprvé. Událost jako vždy doprovázel výrazný početní nepoměr v oficiálním zpravodajství a informacích organizátorů. Zatímco pořadatelé podle svých empirických metod v Paříži udávají 500 tisíc účastníků, pořádkové síly hovoří o 70 tisících.

Osmnáct měsíců po uzákonění svazků mezi osobami stejného pohlaví a možnosti adopce pro homosexuální páry se Francie ubírá směrem k legalizaci asistované reprodukce pro lesbické páry, čímž ochuzuje děti o otce. Legalizací tzv. náhradního mateřství pro gayovské páry je zase obírá o matku. Manifestanti na tento vývoj reagovali mnoha slogany typu: „Žena není stroj na výrobu dětí“, nebo „Lidská bytost není zboží“. Zároveň od francouzské vlády požadují, aby uvolnila daňové zatížení rodin.

V Itálii se v neděli večer souběžně na stovce hlavních náměstí šachovnicovitě a s knihou v ruce rozestavěly tzv. stojící hlídky (sentinelle in piedi). Také tato forma tichého protestu podporuje rodinu a upozorňuje na omezování svobody slova, avšak tentokrát se stala terčem násilných výpadů opozičních skupin. Podle organizátorů nad svědomím italských senátorů, kteří projednávají zákon o homofobii, bdělo zhruba deset tisíc manifestantů. Redaktor Vatikánského rozhlasu mluvil s jedním z nich a z bezpečnostních důvodů zachoval jeho anonymitu.

„Upřesňuji, že hlídky jsou nekonfesní; máme mezi sebou muslimy a ateisty, nejsme tedy katolická asociace. Je to spontánní hnutí lidí, kteří apoliticky manifestují za svobodu projevu. Náš pokojný protest s knihou v ruce chce ukázat, že bdíme nad tím, co se děje na sociální a politické úrovni. V neděli jsme se ale stali terčem výpadů. V Roverettu po nás skupina domnělých anarchistů začala házet vajíčka a vodní bomby. Dva lidé, z toho jeden kněz, skončili v nemocnici. Jeden zraněný měl přeražený nos, kdežto katolický kněz se bude dva dny léčit.“

Váš tichý protest je namířen zejména proti návrhu zákona o homofobii.

„Ano, tvrdíme, že návrh zákona o homofobii, který nyní projednává italský senát, nás chce obrat o svobodu vyjadřování. Kupříkladu chce lidem zakázat vyslovit, že manželství je pouze a výlučně svazkem jedné ženy s jedním mužem, nebo že děti mají právo na otce a na matku…Je to něco tak banálního! Chesterton by řekl, že tasíme meče, abychom dokázali, že v létě je listí zelené. Dnes však žijeme v takovém sociálním kontextu, který nás volá k potvrzení zcela základních věcí. Žijeme ovšem v silně znepokojivé atmosféře. Už jen díky naší tiché a nenásilné přítomnosti jsme si vysloužili urážky. Znamená to, že roste agresivita a že svoboda projevu je v Itálii ohrožena mnohem více, než si myslíme.“

Soudí účastník nedělní italské manifestace na podporu přirozené rodiny.

 
 
Per Mariam ad Jesum!