Omniam ad maiorem Dei gloriam!
Omniam ad maiorem Dei gloriam!

Máj - měsíc Panny Marie

18. května, 2018allocutio

 

Jan 17,11b-19
     Pokaždé, když otevíráme nebo slyšíme evangelium setkáváme se se slovem Božím, které pronáší i samotné Slovo, které se stalo člověkem. Aby mohlo toto vtělené Slovo - Ježíš, přijít mezi nás, musel  Duch svatý najít ochotu pozemské matky. Tou vyvolenou se stala ta, která svým souhlasem otevřela prostor Božímu vtělení. Proto Matka Boží Panna Maria vévodí i nejkrásnějšímu měsíci v roce, květnu a je vzorem naším matkám. V tomto měsíci děkujeme a prosíme za maminky. Den matek je také výzvou.
      Jeden skaut, budoucí kněz, vzpomíná, jak se s ostatními zúčastnil mše svaté. Stařičký kněz použil v kázání příklad, ke kterému se dotyčný rád vracel, i když mu při prvním poslechu nevypadal věrohodně. Kazatel vzpomněl že vztahy mezi matkou a ženou jejího syna není vždy ideální. Vylíčil případ, kdy, manželka řekla svému manželovi, že ona bude jediná. A jestli tomu tak je, chce srdce jeho matky. Syn s těžkým srdcem matku zabil a přinesl její srdce. Při nesení klopýtl a spadl. Srdce matčino se starostlivě zeptalo: Synáčku, neublížil sis? Kolik takových duchovních vražd se odehrálo, odehrává a odehraje.
I budoucí kněz později, když to poznal ze zkušeností, pochopil. Kolik srdcí dnešních matek postrádá takovou lásku. Matčina láska je zprvu přirozená. Když nosí dítě pod srdcem, tam tato láska vzniká. V porodních bolestech přivádí dítě na svět. Ale radost, že přichází na svět nový člověk, dává na bolest zapomenout. Malé dítě je radostí a malou starostí. Ale velké dítě, to je velká starost. A zde už se ukazuje skutečná láska, nadpřirozená, o kterou matky musí prosit. Když se obracejí na Pannu Marii, dělají dobře. Ona prožívala nejen radosti, ale i bolest se svým Synem. Jen samotné vtělení. Co jí za to hrozilo? Kdo to vysvětlí jejímu snoubenci, sv. Josefovi? A pak útěk do Egypta. Co potom prožívala s Pánem Ježíšem, když byl odmítán, tupen a pronásledován tehdejšími duchovními představiteli? A když pak stojí plná bolest pod křížem a meč bolesti proniká znovu jejím mateřským srdcem, stává se matkou všech a především matek. Je velkou škodou, že budoucí maminky k tomu většinou nejsou vedeny a nemají v Panně Marii vzor. Proto tolik mateřských zločinů, které odnášejí nejen děti, ale i společnost. Dnešní doba chce úplně vymazat to základní působení matky na dítě a rodinu. A jak se zdá naivita těch duchovních i světských představitelů to nechápe. Pochopme my. Poděkujme a v duchu se skloňme k rukám našich zbožných a dobrých maminek. To naše políbení rukou a poděkování si zaslouží. A prosme naší Matku Pannu Marii, aby otevřela srdce i oči těm dnešním mladým i budoucím maminkám. Amen.

 
 
Per Mariam ad Jesum!