Omniam ad maiorem Dei gloriam!
Omniam ad maiorem Dei gloriam!

Pán nás potřebuje

09. února, 2022allocutio

 

 

Lk 4,1-11 Pán nás volá.
     Viděl jsem obrázek, který ukazuje na dnešní evangelium. Pán Ježíš se sklání nad mladými rybáři a pod tím je napsáno: Bůh tě potřebuje. Zaváhal jsem, zda jde o pravdu. Vždyž Bůh nikoho nepotřebuje, on si stačí sám. Ale na druhé straně bylo napsáno: Bůh nemá jiné ruce, než tvoje. Bůh nemá jiné oči, než tvoje. Bůh nemá jiné nohy, než tvoje. Pochopil jsem.. Bůh nám nedává ruce, abychom je zakládali v bok. Nedává oči, abychom hleděli jen k zemi, nedává nohy, aby se nám třásly obavami. On nás volá do služby Bohu a lidem.
     Bylo to v době, kdy zemřel král Uzijáš.V Izraeli byl zmatek, nevěra, nemravnost. Do jeruzalémského chrámu vstoupil mladý muž Izaiáš. Dotýkaly se jej problémy a on slyší hlas: Koho mám poslat, kdo nám půjde? Izaiáš je ochoten vést národ k nápravě, ale je si vědom své nehodnosti, ale chce být prospěšný národu v návratu k Bohu. Bůh jej očišťuje a posílá. On Boží volání přijímá. To je odpověď na Boží volání.
     Před víc než 80 lety v jednom z koncentračních táborů posílá vezeň moták knězi Staškovi. Moták zachytil dozorce a vězně začal mučit. Ty žide se chceš zpovídat?  Domlátil, dokopal vezně a pak jej polil vodou. Voda zmrzla a pod ledem byla vidět krvavá zmučená postava. Byl to Dr. Alfréd Fuchs. Pocházel z židovské rodiny, ale byl pokřtěn. Už na střední škole navštěvoval jak židovské, tak i katolické náboženství. Už v mládí četl vývěsky u katolického kostela a tam viděl plakát: Bůh tě potřebuje. On poslechl. Naplnil Kristovu výzvu.
     Do vlakového kupé nastoupila řeholnice. Bylo tam volné místo a tak si  sedla. Na vedlejším sedadle viděla vysokoškolská skripta. Po chvíli vstoupil do kupé student s výtkou:" Dokdy tu ještě budou ty žebroty, příživníci, žijící na úkor jiných?" Ale sestra se nedala. Oslovila studenta a připomněla mu, že pochází z chudobné rodiny. Chtěla bý profesorkou a učit. Vstoupila do kláštera. Pak přišla noc, kdy byl klášter přepaden milicionáři se psy. Byly odstěhovány a musely tvrdě pracovat v továrně. Pak následovala stejně krutá práce v lese, za každého počasí. Potom starost o debilní děti. A sestra jen poznamenala: Nevím, zda byste to ustál. V kupé se začalo mluvit o obětavosti řeholnic. Když student vystupoval, sestra mu podala ruku a on ji políbil. Splnila své poslání. I ona kdysi četla plakátek: Bůh tě potřebuje.
     Každý z nás máme své poslání a postavení. V něm máme i my naplnit Ježíšovu výzvu. Kéž by nám v tom pomohla  přímluva naší Matky Panny Marie. Amen.
 
  P.František Dobeš, duchovní vůdce Legio Mariae, Olomouc.
 
   V Olomouci, 9.2.2022

 
 
Per Mariam ad Jesum!